Már nincs messze az elektronikus jogosítvány

2016.05.17. 17:20

A brit jogosítványokat kiadó és nyilvántartó ügynökség, a DVLA vezérigazgatója mutatta meg a digitális jogosítvány első mintapéldányát. A virtuális irat az okostelefon képernyőjén jelenik meg, és elvileg ugyanolyan hiteles, mint a zsebünkben hurcolt plasztikkártya.

A megoldás alapja az Apple pénztráca-appja, amelyet széles körben alkalmaznak fizetésre, így eleve igen megbízható hitelesítési rendszert tartalmaz. Ez teszi lehetővé, hogy a pénzhez hasonlóan hiteles okmányokat is feltölthessen bele a hatóság. A plasztikkártyát egyelőre persze nem kiváltani, hanem kiegészíteni tervezik vele, de ha bevezetnék a megoldást, az lehetővé tenné, hogy az okmányt biztonságos helyen tárolja a tulajdonosa, anélkül, hogy tartania kellene annak elvesztésétől.

A DVLA vezetője szerint a britek többsége valamiféle okostelefont már most is hord magával, így nem valószínű, hogy az infrastruktúra hiánya gátolná az elterjedését. És bár biztosat egyelőre a britek sem mondtak a virtuális jogosítvány bevezetésének időpontjáról, az az érzésünk, ez egy olyan lépés, amely előbb vagy utóbb mindenképp bekövetkezik, és talán nem csak Nagy-Britanniában.