Újra lesz Tesla sportkocsi?

2016.05.17. 15:56

Elon Musk korábban ugyan kifejtette, hogy a Tesla Roadster betöltötte szerepét, bizonyította, hogy egy villanyautónak nem kell lassúnak vagy unalmasnak lennie, de a Model S megjelenésével feleslegessé vált. Ez azonban nem jelenti feltétlenül, hogy nem készíthet további sportkocsikat a márka. És a cég egyik munkatársa szerint lesz is ilyen, a nem is túl távoli jövőben.

Az információ Peter Bardenfelth-Hansentől, a Tesla északi piacokért felelős menedzserétől származik, aki Göteborgban nyilatkozott az IDG-nek. Konkrétan annyit mondott, hogy már dolgoznak egy sportkocsin, amely a Roadsternél nagyobb, és sokkal gyorsabb lesz. Úgy hallani, a Model 3 műszaki alapjait használják fel, de teljesen más, sokkal érdekesebb külsejű autóra számíthatunk. A Roadster lényegében egy alig módosított Lotus Elise volt elektromos hajtással, így a Tesla formatervezőinek nem volt nagy mozgásterük. A Model 3 alapjain viszont nemigen kötné őket semmi.

Az igazi kérdés persze az, hogy ha tényleg létezik is a Teslánál új sportkocsi-projekt, az milyen prioritásokat kap. Egyelőre két komoly problémával is meg kell küzdenie az amerikai cégnek. Egyrészt úrrá kell lenniük a Model X gyártási problémáin, másrészt be kell fejezniük a Model 3 fejlesztését, ami még minimum másfél év. Ráadásul a Model 3 gyártásának megszervezése is igazán nagy falat lesz, hisz jóval nagyobb tömegben kell előállítani, mint az eddigi Teslákat, így változtatni kell a gyártási eljárásokon is, ha nyereséggel szeretne termelni a Tesla.

Ha ezekkel a feladatokkal sikerrel megbirkózott a cég, akkor jöhetnek az olyan rétegmodellek, mint egy esetleges sportkocsi, bár az az érzésünk, minden szempontból hasznosabb lenne a cég számára, ha a divathoz igazodva elsőként valamiféle kisebb szabadidő-autót terveznének a Model 3 alapjaira, hisz az sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számon világszerte, mint egy sportkocsi.