Kínai lesz a Fiat-Chrysler?

2016.05.18. 17:01

Az olasz sajtó szerint a Guangzhou Automobile, röviden a GAC vásárolná meg a Fiat Chrysler részvények többségét, ami talán reményt adhat, hogy lesz pénz a fejlesztések finanszírozására.

Az il Giornale híre szerint épp most tárgyal a Fiat Chrysler vezérigazgatója, Sergio Marchionne és a cég elnöke, John Elkann a GAC képviselőivel. A téma állítólag az FCA eladása, amelynek többségi tulajdona jelenleg még az Agnelli családé az Exor nevű befektetőcégen keresztül, de már korábban is mutatták annak jeleit, hogy szívesen pénzzé tennék a még épp nyereséges, de folyamatosan teret vesztő autóipari birodalmat. A GAC, a nagyobb kínai állami autógyártók egyike jelenleg is a Fiat kínai partnere, amely viszony eddig is érdeklődött az amerikai autópiac iránt, így nyilván az FCA amerikai része, a Chrysler maradéka érdekelné őket elsősorban.

Néhány éve még úgy tűnt, hogy a Fiat és a Chrysler egyesülése mindkét fél számára hasznos lehet, de egyelőre nemigen látszik a fejlődés. A cégvezetés lényegében új modellek gyártását állítja le, a fejlesztések drágán és lassan haladnak, és Sergio Marchionne hiába haknizta végig a konkurenciát erős szakmai partnert, netán új tulajdonost keresve a Fiat Chryslernek, nemigen álltak vele szóba. Úgy tűnik, miután kimentették az egész csoport legértékesebb részét, a Ferrarit, az Agnellik szívesen pénzzé tennék a maradékot, és könnyen lehet, hogy a kínaiakban megtalálták a megfelelő balekot.

Az újsághírekre az FCA részvények árfolyama 2,8%-os erősödéssel reagált, annak ellenére, hogy egyelőre egyik cég sem volt hajlandó kommentálni a hírt.