Vasember-felszerelést fejleszt a Hyundai

2016.05.18. 06:29

Mint kiderült, a Hyundai kutatási részlegén hat éve foglalkoznak a robotváz ötletén, amelyet három területen alkalmaznának: az egészségügyben, a nehéziparban és persze hadi célokra.

Az ötlet persze nem új, de eddig leginkább filmtrükkökkel tudták kivitelezni, valóban működő robotvázat – más néven exoskeletont – eddig legfeljebb a Hyundai-éhoz hasonló laboratóriumokban állítottak össze, és ha létezik egyáltalán működő példány, valamiféle kísérleti katonai szerkezet lehet, amelyet érthető módon titokban tartanak. A híradások alapján úgy néz ki, egyelőre mozgássérültek rehabilitációjára használható leginkább a technológia: ott nem akkora gond, hogy viszonylag lassú mozgást tesz lehetővé a készülék, és a járás segítéséhez nem kell túl nagy energia sem.

Az ipari és hadászati felhasználásnak a megfelelő kapacitású energiaforrás hiánya szabhat határt. Ennek ellenére állítólag dolgoznak olyan változaton, amellyel akár több mint száz kilogrammot is meg lehetne emelni. A katonai változatnak is akkor lenne komoly harcértéke, ha nehéz fegyverzetet kezelhetne minimális erőbefektetéssel, bár érthető módon ezt a lehetőséget épp csak megemlítette a Hyundai. A szerkezet hátán olvasható felirat – Hyundai Rotem – azonban sokat elárul: ez a részleg fejlesztette és gyártja egyebek közt a dél-koreai hadsereg legújabb harckocsijait is.

Nehéz megjósolni, hogy meddig jutnak ezzel a kutatással a koreai szakemberek, hisz elég egyértelmű, hogy további évek kutatómunkája kell, mire esetleg kész termék lehet belőle, és kérdéses, hogy meg lehet-e majd fizetni, mondjuk mint rehabilitációs eszközt, de már a lehetőség is igazán izgalmas, hogy akár több száz kilót emelhet meg játszva, aki magára veszi.