Az autókban is átvenné az uralmat a Google

2016.05.19. 14:31

A Google az Android Auto telefon-integrációs szabvány révén már most is jelentős teret nyert az autóiparban, de úgy néz ki, most lépnének egy nagyot előre. Olyan prototípust mutattak be, amely teljesen kiválthatná az autók fedélzeti információs és szórakoztató rendszerét.

Egy Maserati Ghibliben mutatták be a következő Android generáción alapuló fedélzeti rendszert, amely a teljes középkonzolt kiváltó 15 hüvelykes, álló formátumú érintőképernyőn keresztül kommunikál az autóban ülőkkel. A rendszer túllép az eddigi korlátokon: az autó minden, általában a középkonzol kapcsolóival vezérelhető funkciója elérhető ezen a felületen keresztül: a fűtés-szellőzés, a tolatókamera, a rádió és a zenelejátszó. Ráadásként a navigációs rendszeren keresztül elérhetők a Waze forgalmi információi is.

A megoldás egyik lényeges előnye az lenne, hogy a Google lényegében kész megoldást szállítana a gyártóknak, amely ugyan testre szabható, de minimális fejlesztési költséggel integrálható lenne már a mai autókba is. Lassan az sem kérdés már, hogy egy érintőpanel olcsóbb lesz tucatnyi gombnál és forgókapcsolónál, azaz ilyen szempontból is előnyösnek tűnik a Google megoldása.

Kérdés persze, hogy az autógyárak elfogadják-e a felkínált megoldást. Már most akad olyan cég – a Toyota – amely sem a Google, sem az Apple telefon-integrációs megoldását nem kínálja, mondván, hogy attól tartanak, ezzel sértenék az autóvásárlók magánélethez való jogát. A két nagyvállalat ugyanis jelentős mennyiségű adatot gyűjt ezeken a programokon keresztül, ahogy az okostelefonjaikon keresztül is.

A Google megoldása emellett komoly konkurenciával kell, hogy szembenézzen. Azokkal a cégekkel – köztük például a Microsofttal – amelyek jelenleg is szállítanak komplett fedélzeti rendszereket egyes autógyártóknak, szép haszonra téve szert ebből.