Életet menthet az óriás légypapír?

2016.05.20. 06:16

Bár a Google azt hirdeti, hogy a gépek vezette autók drasztikusan csökkentik a balesetek valószínűségét, azt ők sem állítják, hogy nem is fordulhat elő ilyesmi. Most a legveszélyeztetettebbek, a gyalogosok és kerékpárosok biztonsága érdekében találták fel a ragasztócsapdát, amely az autók orrának csapódó testet nem engedné tovább sodródni.

A gázolások zöménél ugyanis nem a becsapódás okoz halálos sérülést, hanem a másodlagos hatások, amelyek az áldozat testét az autó orráról lecsúszva, lepattanva érik. A Google megoldása tulajdonképp hatalmas légypapírként működne: az autóhoz ragasztott gyalogost a becsapódás után már nem veszélyeztetné más hatás. Az ötlet annyira egyszerű, és annyira abszurd, hogy látszólag eddig még senki másnak nem jutott az eszébe. Azt persze hamar belátták, hogy magában a ragasztóréteg még nem elég, hisz nem az a cél, hogy aki csak hozzáér, a járműhöz ragadjon, így egy külső burok kerül a ragasztó fölé, amely viszonylag kis erőhatásra feltöredezik, és kiengedi a ragacsos anyagot.

Nagy kérdés persze, hogy használ-e az ötlet annyit, amennyit árthat. Előfordulhatna például, hogy az autó a baleset után nekimegy valaminek az elütött gyalogossal az orrán, és ezzel nagyobb kárt okoz, mint a ragacs nélkül. Vagy más helyzetben ragad rá valaki, például csak a lábainál fogva, és az autó vonszolja magával néhány méteren... rossz rágondolni is. Így aztán kevéssé valószínű, hogy a légypapír-orrú autókkal valaha élőben találkozhatunk. Az viszont önmagában is meglepő, hogy ilyesmi bárkinek eszébe jut egyáltalán, és a szabadalmi hivatalig is eljut vele.