A Fiat-Chrysler mégsem kell a kínaiaknak?

2016.05.22. 06:27

Néhány nappal ezelőtt ütötték fel a fejüket azok a pletykák, amelyek szerint a kínai Guangzhou Automobile, azaz a GAC megvásárolná a Fiat-Chrysler részvényeinek többségét. Akkor úgy tűnt, ez segíthet az olasz-amerikai vállalatcsoportnak a fejlesztések finanszírozásában. A távol-keletiek azonban cáfolják ezeket a híreket.

A kínai állami tulajdonban lévő GAC egyik szóvivője a Reuters hírügynökségnek beszélt arról, hogy jelenleg nem szerepel a terveik között a felvásárlás. A Fiat-Chrysler egyelőre sem az eredeti híreszteléseket, sem pedig a kínaiak cáfolatát nem kommentálta.

A két cég között egyébként már nem lenne teljesen új keletű az együttműködés. A GAC egyik vezetője még áprilisban nyilatkozott arról, hogy a Chryslernek nagy szüksége van az ő segítségükre ahhoz, hogy a kínai piacon érvényesüljenek. 2010 óta közös vállalatot működtetnek erre a célra. Ugyanakkor a GAC amerikai terjeszkedéséhez pedig a Fiat-Chrysler nyújthatna támogatást.

A GAC a tavalyi statisztikák alapján Kína hatodik legnagyobb autógyártója volt, ami egy akkora piacon komoly dicsőségnek számít. A Fiat-Chrysler mellett a Toyotával, a Hondával és a Mitsubishivel is együtt dolgoznak.