Belehúz a Mercedes: négy új villanyautó 2020-ig

2016.05.24. 17:29

Hirtelen lépne nagyot a villany B osztály után a Mercedes. Négy új tisztán elektromos autót ígérnek arra a három és fél évre, ami az évtizedből hátra van. Egyelőre nincs szó új modellekről, csak villanyos változatokról hallani. 

Németországban nemrég újabb komoly támogatásokat jelentettek be a villanyautókkal kapcsolatban. 60  ezer euró alatti autóról van szó, az illetékes kormányzati szervek elsődleges célja, hogy motiválva a vásárlókat, de a bejelentésre a jelek szerint a gyártók is reagálnak. A Mercedes ugyan nem épp ebben az ársávban érdekelt, de ezt a kormányzati csomagot meglovagolva nyilvánította ki terveit az évtized második felére.

Konkrétumok még nincsenek, egyelőre annyi támpontot adott a Mercedes, hogy két szedánnal és két SUV-modellel bővítik majd a jelenleg nagyon kezdetleges villanyos kínálatukat. Pletykák a C és S osztályról, valamint a GLA és GLC modellekről szólnak. Állítólagos belső információk szerint ehhez egy külön villanymotorcsaládot fejlesztek, amiben 100-tól 530 lóerőig volna többféle hajtás. Az egészhez állítólag az Accumotive-tól vennék az akkumulátorokat, amikkel modelltől függetlenül 400 kilométerre lőnék be a hatótávot – azaz lényegesen nagyobbra, mint ami most a piacon jellemző ígéret.

Kormányzati támogatás ide vagy oda, a németek valószínű régóta készültek egy drasztikus bővítésre etéren. Egyrészt ott nehezedik minden nagy prémiumgyártón a kényszer, hogy valamit kezdjen a Tesla villámgyors sikerével, másrészt az Audi 2018-ra készül komoly erősítéssel e-tron-fronton, a BMW számára pedig egy folyamatos bővítés alatt álló program lett az i-széria, mintsem egy rövid kaland. A trend tehát jól látható, a lépéshátrány nagy luxus volna.