Amerikában terjeszkedik a Cosworth

2016.05.26. 14:19

A versenysportból, elsősorban a Formula 1-ből és az Indycar sorozat egykori sikeres motorszállítójaként híressé vált brit Cosworth Michigan államban épít új üzemet, ahol amerikai V8-asokhoz építenek majd hengerfejeket. Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik helyi gyártó nyolchengeres blokkjára szánják az alkatrészeket, de a cég hosszabb távon gondolkodik: később akár saját tervezésű motorokat is építenének ugyanitt.

Az már korábban kiderült, hogy a Cosworth szállít majd átdolgozott V8-asokat a jövőre érkező TVR sportkocsikba: a Ford Mustang ötliteres motorját dolgozzák át. Így sokan bizonyítottnak látják, hogy a Cosworth új amerikai üzemében is a Ford motorjára gyártanak majd a teljesítményt tovább növelő hengerfejeket. Ám az sem kizárt, hogy a Chevrolet V8-asait dolgozza át a brit cég, hisz mind a Mustang, mind a Camaro gyártása a közelben zajlik. A Chrysler a legkevésbé valószínű partner: a Cosworth vezére szerint a gyárat a partner-gyártó szomszédságában húzzák fel, a Chrysler nyolchengeres személyautóit viszont Kanadában gyártják. Az viszont biztos, hogy gyárat építeni csak egy nagyobb megrendelés birtokában éri meg, azaz számíthatunk rá, hogy 2018-tól valamelyik detroiti autógyártó kínálatában felbukkan majd egy Cosworth hengerfejes V8-assal hajtott modell.

A Cosworth sokáig a Ford szoros partnere volt, legnagyobb sikereit is így érte el, az 1968 és 2003 között 176 F1-es futamgyőzelmet arattak ilyen motorral, de 2004-ben feldarabolták és több különböző cégnek adták tovább. Úgy tűnik, a jelenlegi tulajdonosok lassan elérik, hogy a patinás név hasonlóan szerteágazó üzletet takarjon, mint a feldarabolása előtt, amikor a versenymotor-gyártáson túl utcai sportmotorokhoz is terveztek és gyártottak kulcsfontosságú alkatrészeket.