Egy vagyont költ a Mercedes tisztább motorokra

2016.05.28. 06:49

Bár mostanra a Mercedes is elektromos járművek fejlesztését ígéri, addig is, amíg az új technológia nagyobb teret nem nyer, jelentős összeget szánnak a hagyományos belső égésű motorok emmissziójának csökkentésére. A hárommilliárd eurós beruházás egyik célja a teljes motorválaszték megújítása 2019-ig.

Bár most mindenki a villanyautókban látja a jövőt, az ilyen járművek terjedése nem megy robbanásszerűen: ki kell épülnie a megfelelő töltőhálózatnak, és csökkenniük kell az áraknak, hogy teret nyerhessenek az elektromos járművek. Azaz a belsőégésű motor nem tűnik el egyik napról a másikra – ezért is döntött úgy a Mercedes, hogy a hagyományos motorok továbbfejlesztésébe is nagy összeget fektet. A megújulás már meg is kezdődött: azt mondják, az E osztályban bemutatott kétliteres dízelmotor, a mely az OM 654 típusjelzést viseli, már az új, tisztább motorgeneráció első tagja. A korábbi 2,2 literes motorokat felváltó, tömörebb építésű kétliteres hatékonyabb kipufogógáz-visszavezetéssel és redukciós katalizátorral készül, amivel bizonyos körülmények között 13 mg/km-ig csökkenhet a nitrogén-oxid kibocsátás.

Ez azonban csak az első lépcső: teljes motorcsaládon, benzines és dízelmotorokon dolgozik a Mercedes, amely hasonló, hatékonyabb kipufogógáz-tisztító rendszereket kap majd. Az új, közvetlen befecskendezéses, turbós benzinmotorokon is megjelenik a részecskeszűrő, mivel ezek a dízelekhez hasonlóan hajlamosak kormolni. Ez utóbbi megoldás először a Mercedes S osztályban jelenhet meg, és később, fokozatosan vezetik be az olcsóbb sorozatokban.