Újra a Peugeot családé lehet a Peugeot

2016.05.31. 13:30

Úgy tudjuk, egyelőre a Peugeot család és a francia állam tárgyal arról, hogy mi lesz a PSA Peugeot-Citroën állami kézben levő részvényeinek sorsa. Peuegot-ék állítólag visszavásárolnák az állami 14%-ot, így ismét megszereznék a nevüket viselő autógyártó irányítását.

A Peugeot irányítása épp két éve, 2014 került ki a család irányítása alól, amikor a francia állam és a kínai Dongfeng egyaránt 14-14%-ot kapott a gyártóból, 3 milliárd eurós tőkeinjekcióért cserébe, amely a felszínen tartotta a céget. Az állami részvételt azonban eleve ideiglenesnek szánták – egyes vélemények szerint a lényeg az volt, hogy a Peugeot részvényeinek többsége ne kerüljön Kínai kézbe. Az üzlet során a Peugeot család részesedése is 14%-ra csökkent a cégben, azaz jelenleg három, teljesen egyforma erejű részvényes irányítja a céget, de a legújabb hírek szerint Peugeot-ék megvennék az állam részvénycsomagját, most, hogy a pénzügyi krízisnek vége.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kínai partner mit szólna egy ilyen lépéshez, márpedig a Dongfengre nagy szüksége van a PSA-nak, ha nyereséges szeretne maradni, hisz Európán és Kínán kívül mindenütt veszteséges a cég. Oroszországban vastagon, és Latin-Amerikában is. A nemrég újra megnyitott iráni piac ugyan ígéretes lehet, de egyelőre az ottani gyártás beindítása is csak viszi a pénzt. A kínai növekedés viszont egyértelműen a kínai partneren múlik.