A Ferrarié a legjobb motor

2016.06.01. 17:42

Ma hirdették ki az idei Év Motorja szavazás eredményeit, ahol mostanra szinte egyeduralkodók lettek a turbós motorok. A tizenkét kategóriából egyetlen egyben nyert szívómotor, de az is a Ferrari hatalmas V12-ese lett.

Az év egyértelmű sztárja is egy Ferrari motor, a vadiúj 3,9 literes V8-as turbómotor, amelyet a középmotoros 488 GTB-ben mutattak be. A 670 lóerős nyolchengeres már a második ilyen motor a Ferrarinál – az első a California T-be került, és 560 lóerős – de úgy néz ki, ezt a változatot többre értékelte a zsűri: elég egyértelmű fölénnyel utasította maga mögé a BMW i8-as hajtásláncát, illetve az új, turbós Porsche hathengerest, amely a 911-es olcsóbb változataiba került. A fődíjon kívül ugyanez a Ferrari V8-as vitte el a 3 és 4 liter közti kategória legjobbjának járó díjat, a legjobb sportmotor díját és a legjobb új motor díját is.

A lökettérfogat szerinti kategóriákban persze más gyártók motorjait is díjazták. Egy liter alatt a Ford ezres Ecoboost motorja annak ellenére kapja meg ötödször a díjat, hogy mostanra több konkurens gyártó is készít hasonló apró benzineseket. Egy és 1,4 liter között egy másik háromhengerest, a Peugeot 1,2 literesét díjazták, sőt, 1,4 és 1,8 liter közt is elég volt a három henger, itt a BMW i8-as hibrid hajtásrendszerét ítélték a legjobbnak. 1,8 és 2 liter közt végre egy négyhengeres is felbukkan, az AMG 381 lóerős kétliteres turbómotorja, a 2-2,5 literes kategória legjobbjának az Audi 2,5 literes öthengeresét tartja a zsűri az Audi RS3-ból. A 2,5 és 3 liter közti kategóriában az új, hathengeres, 3 literes turbós Porsche bokszer, négy liter felett pedig a Ferrari F12 tdf 780 lóerős V12-ese találtatott a legjobbnak. A legzöldebb viszont nem is belső égésű motor lett, hanem a Tesla villamos hajtásrendszere.

Nem tudni, hogy a politikai korrektség kedvéért, vagy az Európán kívüli zsűritagok miatt, de dízelmotor az idén nem hogy a díjazottak között nem fordult elő, de még a jelöltek között sem. Ez a VW dízel-botránya után nem csoda, mostanság világszerte erős dízel-ellenes hangulat tapasztalható, amivel, láthatóan az Év Motorja zsűrije sem megy szembe.