Balhé a női parkolók körül

2016.06.02. 15:16

A rózsaszín festékkel kijelölt, extraszéles női parkolóhelyek kialakításának zseniális ötlete Hangcsou városában jutott eszébe valamelyik hivatalnoknak. A kellemetlen utalást arra, hogy a nők nem tudnak parkolni, a híradások szerint Kínában is rengetegen kritizálták, elsősorban a Facebook helyi megfelelőjén, a Sina Weibón.

Állítólag már márciusban felfestették az első ilyen parkolókat, amelyek a megszokott méretnél vagy 1,5 méterrel szélesebbek. A hivatalos magyarázat szerint a segítség szándékával, és nem azért, hogy a nők és férfiak vezetői képességei közti különbségre tegyenek utalást. A baj az, hogy a stilizált szoknyás figura jelentése a világon mindenütt ugyanaz, így nagyon nehéz lenne másképp értelmezni. Hihetőbb lenne a magyarázat, ha mondjuk a kezdő sofőr feliratot pingálták volna kínai írásjelekkel a parkolóhelyek közepére, de nem így történt.

Hangcsou persze nem az egyetlen hely, ahol léteznek női parkolóhelyek: kialakítottak ilyeneket Németország több nagyvárosában is, de azok szabványos méretűek, és annyiban különböznek a többitől, hogy jó világítású helyekre kerülnek, lehetőleg a forgalmasabb utcák, épületek közelébe. A német hatóságok ezzel a nők elleni utcai támadások, zaklatások gyakoriságát próbálják csökkenteni, amelyek gyakorta fordulnak elő néptelen, rosszul kivilágított helyeken.