Házkutatást tartottak a Suzuki központjában

2016.06.03. 14:58

Bár Európában nem sokat hallani az ügyről, Japánban áll a bál az adókedvezményes kisautók hamis fogyasztási adatai miatt. A miniautó-gyártók közül kettő nyakig benne van a szószban. A Mitsubihsinél konkrétan évtizedek óta a valóságosnál kedvezőbb fogyasztási adatokat közöltek, amit most el is ismertek. A Suzuki pedig, mint kiderült, nem a szabványnak megfelelő módon mérte az autók fogyasztását, igaz, azt mondják, csak az elmúlt nyolc évben.

A Suzuki részéről egyelőre annyit mondtak, hogy egyes esetekben az egyes alkatrészek korábban ismert paraméterei alapján számoltak egy valószínű fogyasztást, vagy szélvédett alagútban mértek, ami elvileg adhat a valósnál kedvezőbb eredményt. Azt mondják, az efféle trükkök célja az volt, hogy gyorsabban piacra dobhassák egyes modelljeiket, hisz a 2000-es évek második felétől egyre durvább a verseny a japán miniautók piacán. Egyértelműen a házkutatás eredményein múlik, hogy a Suzukit mennyire viselheti meg a botrány, hisz a gyártó vezetése korábban azt nyilatkozta, hogy a nem szabványos mérések ellenére a Suzuki kisautók fogyasztási adatai kellőképpen pontosak.

Egyelőre úgy tűnik, a hangos botrány a miniautó-piacon csak a Daihatsu, a Honda és a Subaru termékeit nem érinti, hisz a Nissan a Mitsubishinél, a Mazda pedig a Suzukinál gyártat efféle kisautókat.