Már dudálni is tud a Google-autó

2016.06.04. 09:59

A Google folyamatosan dolgozik önvezető autóinak finomításán. Egy ideje már önálló közlekedési résztvevőként róhatja az utakat a jármű, de persze még mindig szükség van a tökéletesítésre. A mérnököknek emellett apróságnak tűnő funkciók kidolgozására is jut erejük.

Most például dudálni tanítgatják az autonóm autót. Számos olyan szituációt elemeztek, amelyben szükség lehet ilyen jellegű beavatkozásra. Így például egy takarásból kitolató járművet, vagy az egyirányú útra menetiránnyal szemben behajtó szabálytalankodót is képes észlelni a rendszer.

A betanítás fázisában a mesterséges intelligencia még csak az utastérben hallatja a dudaszót. A mérnökök értékelik, hogy az adott helyzetben valóban indokolt lenne-e a hangjelzés. Ha pedig jóváhagyják, akkor a külvilág számára is hallható lesz a kürt. Ezzel tehát folyamatosan okosítják fel a berendezést.

A fejlesztőcsapat jelentése szerint a cél az, hogy egy türelmes, tapasztalt sofőr stílusát vegyék át az önvezető autók. Tehát nem arról van szó, hogy úton-útfélen dudaszót lehet majd hallani a Google járműveiből.