Kétszáz feletti átlag a halálos pályán

2016.06.06. 14:55

Valószínűleg a Man szigeti TT a világ egyik legveszélyesebb versenypályája. A bő 60 kilométeres kör egyszerű vidéki aszfaltút, amely néhol lakott területen vezet keresztül. Bukótér nincs, viszont van bőven villanyoszlop és fal. Itt állított fel hajmeresztő rekordot Mark Higgins raliversenyző, a Prodrive által felkészített Subaru Impreza WRX STI-vel.

Két éve Higgins már felállított egy rekordot: akkor utcai gumikkal 189,114 km/h-s átlagsebességet ért el. Az idén azonban mintázat nélküli versenygumikon vágott neki a több mint ötszáz lóerős, összkerék-hajtású, sportfutóműves géppel. Nyilván ennek is köszönhető, hogy az új körrekord 17 perc 49,75 másodperc lett, ami közel másfél perces javulás, és 204,34 km/h-s átlagsebességet jelent. Ezzel ugyan még messze van a motorkerékpáros rekordtól, ami 213 km/h felett van, de ha azt nézzük, hogy több motorkerékpáros kategóriában gyengébb a körrekord – például a 650 köbcentis Lightweight TT gépek vagy egy perccel lassabbak – akkor az eredmény, és persze Higgins bátorsága igazán tiszteletre méltónak tűnik.

Az idei Man TT az elmúlt hétvégén indult, és pénteken ér véget. Higgins autós mutatványa csak afféle betét-mutatvány volt, a főszerep az idén is a motorkerékpároké. És sajnos ez az év sem múlt el tragédia nélkül: már az első napon ketten estek áldozatul a félelmetes pályának, egy motorkerékpáros és egy oldalkocsis pilóta.