Elszúrta, a Teslára fogná

2016.06.07. 17:42

Egy Tesla Model X tulajdonos a minap egy épület oldalába hajtott a kaliforniai Irvine-ban vadiúj villanyautójával. Ez önmagában is kellemetlen, hisz az autó mellett a fából készült épületben is jelentős kár keletkezett. Hősünk azonban talált egy megoldást: az autóra keni az egész ügyet. Úgy látszik, nem tudta, hogy ez nem ilyen egyszerű.

A Model S és Model X modellek ugyanis állandó internet-kapcsolattal rendelkeznek, és az összes rendszer programjának összes üzenetét hazaküldik a gyárba. Így visszakereshető az adathalmazból, hogy mikor volt bekapcsolva az Autopilot rendszer, és mikor nem. Mint kiderült, a kérdéses baleset előtti percekben a robotpilóta nem volt bekapcsolva, viszont a gázpedált 9,6 km/h-s sebességnél valaki tövig nyomta. Ez alapján valószínű, hogy a sofőr, aki amúgy épp egy parkolási manővert hajtott végre, egyszerűen mellélépett, a fék helyett a gázt taposta koppanásig.

Kellemetlen felfedezés lehet azok számára, akik arra gondoltak, hogy saját vezetési hibáikat simán a gépre kenhetik, hogy ez azért nem ilyen egyszerű: ahhoz előbb a Tesla rendszerprogramjait kellene feltörni, és valahogy rávenni, hogy hamis adatokat küldjön vissza a gyárnak.