BMW rendőrautókat vesz Los Angeles

2016.06.09. 15:32

A Los Angeles-i rendőrség a hatósági autók villamosítását célzó terv részeként szerezhet be elektromos járműveket. A program a rendőri szervek mellett a tűzoltóság, valamint a víz- és villamosművek flottáját is elektromos járművekkel bővíti, és összesen 160 korszerű elektromos jármű beszerzését teszi lehetővé. A meglepetés az, hogy a Kaliforniában gyártott Tesla Model S P85D-k helyett a BMW i3-ast választotta a város, miután mindkét modellt alaposan letesztelték.

A választás egyik fontos szempontja persze az autók ára volt: a Tesla, bár gyorsabb, nagyobb hatótávolságú és tágasabb is, durván kétszer annyiba került volna, mint az i3-as. A lényeget pedig a kis BMW is tudja, azaz közvetlen károsanyag-kibocsátás nélkül lehet vele járőrözni a város forgalmasabb részein. A BMW szerint a döntésben szerepet játszott a kiterjedt gyári szervizhálózat is, amely egyszerűsíti az autók karbantartását.

A rendőrség döntése is rávilágít a Tesla egyik nagy hiányosságára: egyelőre csak igen drága modellek szerepelnek a kínálatban, amelyek az áruk miatt sokszor kiesnek a flottamegrendelők látóköréből. Ezen a helyzeten is segíthet a Model 3, amelynek a gyártása azonban csak 2017-ben indulhat, és úgy tűnik, az eddig befutott megrendelésekkel további évekre le lesz kötve a Tesla gyártási kapacitása.