Víz alá került a Matra-múzeum

2016.06.13. 17:00

Úgy tűnik, a magas vízállás miatt komoly károk keletkeztek a Matra-múzeumban, ahol több autóritkaság rongálódott meg az 1,2 méteres vízben, köztük pótolhatatlan, egyedi járművek is.

A Musee Espace Automobiles Matra csupa olyan járművet birtokol, amelynek köze van a Romorantinben működő Matra üzemhez. Kis szerencse a szerencsétlenségben, hogy nagyrészt pótolható autók kerültek víz alá, bár a gyári állapotú Bagheera, Rancho és Murena modellek így is jelentős értéket képviseltek – rendbehozásuk nyilván nem lesz olcsó. Ám akadt az elázott autók közt egy egyedi jármű is, az 1998-as Espace 3 Spider: a tető nélküli Espace a svájci Franco Sbarro munkája, és ez az egy példány létezik belőle. Úgy tudjuk, a múzeum legértékesebb kiállítási tárgyait, az F1-es autókat és motorokat, illetve Le Mans-prototípusokat nem érte el a víz, ahogy a győztes francia versenygépeket felsorakoztató ideiglenes tárlatot sem.

A Matra eredetileg hadiipari beszállítóként, elsősorban rakétafejlesztőként szerzett magának nevet. 1964-ben kezdett autógyártásba a Renée Bonnet sportkocsigyár felvásárlásával. A cég a következő évtizedekben elsősorban könnyű sportkocsikat és eredményes versenyautókat épített. Később a Talbot számára készítették bérmunkában a Bagheera, Murena és Rancho modelleket. Itt kezdődött az egyterű koncepciójának kidolgozása is: a műfaj egyik úttörője, a Renault Espace is itt készült 1984 és 2002 között. Az Espace lett a Matra veszte is: amikor a Renault átvette a típus gyártását, az Avantime-mal próbálták pótolni, de a busz-kupé nem lett elég sikeres, így a Matra, amely ekkorra évi több tízezer autó legyártására rendezkedett be, veszteséggel működött. 2003-ban, az Avantime gyártásának leállítása után a Matra bezárta autógyárát, eladta tervező és prototípus-építő részlegét.

A cég egyes hadi- és repülőgépipari részei jelenleg is működnek az Airbus csoport részeként, de a környék egykori autógyártó tevékenységéből mára csak a Matra-múzeum maradt, amely az árvízkárok ellenére a tervek szerint három nap múlva újra látogatható lesz.

Aki megnézné mozgóképen is a tragédiát, itt egy francia nyelvű videó a Dailymotion-ről.


VIDEO (41) Les protos du musée Matra sauvés des... by lanouvellerepublique