Gumiabroncs-garnitúra 160 millióért? Van!

2016.06.14. 14:46

Az is elég meglepő, hogy mondjuk egy készlet gumiabroncs egy Bugatti Veyron Supersportra több mint 8 millió forintba kerül, de az legalább indokolt. Az ismeretlen Z Tyre gumija viszont nem feltétlenül kivételes tulajdonságai miatt kerül átszámítva 168 millió forintba egy garnitúra. Illetve a garnitúra, hisz nem valószínű, hogy készül második.

Igazából persze nem akarnak ilyen drágán gumit eladni, az elsődleges cél az volt, hogy egyáltalán tudomást szerezzen a világ a márka létezéséről. A világ legdrágább, 24 karátos arannyal dekorált abroncsát is csak azért készítették el, hogy bekerüljenek vele a Guinness Rekordok Könyvébe. A Z Tyre amúgy zavaros üzlet: hivatalosan Dubajt jelöli meg származási országként, de a háttérben egy kínai gumiabroncs-ipari óriás bújik meg, a Hangzhou Zhongce Rubber Co., vagy más néven ZC Rubber, amelynek még vagy tucatnyi más márkaneve van, egyebek közt a Goodride és a Westlake, hogy csak az ismertebbeket említsük. A kínai gumigyártó jelenleg a tizedik legnagyobb a világon, de úgy tűnik, megpróbálnak mindent, hogy feljebb léphessenek.

Az persze egyáltalán nem biztos, hogy a 600 ezer dollárra beárazott egyedi gumikészlet tényleg gazdára talál, de ha mégis akad, aki hajlandó ennyit fizetni, az azzal hessegetheti el magától a balekság-érzést, hogy ez a kisebb vagyont a ZC Rubber alapítványa fordítja majd jótékony célra, elsősorban oktatás-támogatásra a világ elmaradott térségeiben.