Hamarosan jön az új Alfa csúcsmodell

2016.06.18. 05:52

Az Alfa Romeo már kilenc éve nem kínál igazi nagykocsit, hisz az utolsó ilyen, a 166-os 2007-ben tűnt el a kínálatból. Ám ez már nem lesz így sokáig: a Giulia műszaki alapjaira egy nagyobb típus is épül, méghozzá ha minden igaz, nem is olyan sokára.

Igaz ugyan, hogy a Giuliát, illetve a hasonló méretű aszfalt-terepjárót, a Stelviót tekinti mindenki az Alfa Romeo lehetséges megmentőjének, de ez a két modell kevés lenne ahhoz, hogy világszerte elismert prémium-márkát faragjon az Alfából. Észak-Amerikában biztosan szükség lesz nagyobb autókra, de presztízs-szempontból Európában is fontos, hogy kínáljanak valami nagyobbat. Az egyelőre még ismeretlen nevű nagykocsi állítólag nincs is messze a megvalósítástól: ha minden igaz, a már 2018-ban elkezdhetik a forgalmazását. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy amilyen nagy részben lehetséges, a Giulia műszaki megoldásait alkalmazzák itt is.

A padlólemez mellett nagyrészt a motorválaszték is ugyanaz lesz a két autóban. Az új négyhengeres turbómotorok mindenképp, legfeljebb a kínálat tetején alkalmazhatnak egy, a Giulia QV 510 lóerős csúcsmotorja mellett egy visszafogottabb, 3-400 lóerős benzines V6-ost. A padlólemez emellett elektromos vagy hibrid hajtáslánc fogadására is alkalmas, és a pletykák szerint ilyet is fejlesztenek az Alfa Romeónál.

Az Alfa egyébként viszonylag gyors ütemben tervezi több típus bemutatását is. Arról eddig is tudtunk, hogy a Stelvio SUV lesz a következő, de a pletykákban a fent említett nagy szedán mellett a Giulietta utódja, és egy Giulia alapú kupé is szerepel. Egyedül a Mito sorsa kérdéses – egyáltalán nem biztos, hogy a prémium-kisautó ötletét továbbfejlesztésre érdemesnek találják az Alfa Romeo márkán belül.