2016.06.18. 09:40

Magyarországon már természetesnek vesszük a jobb oldali közlekedést, a világ számos országában azonban a bal oldalon haladhatunk szabályosan. Persze nálunk sem volt mindig így. Néhány hét múlva lesz éppen hetvenöt éves a váltás: 1941. július hatodikán tértünk át a jelenlegi megoldásra. A svédek évtizedekkel később, 1967-ben tették ezt meg, a 99% Invisible pedig ennek körülményeit idézte fel.

A nagy fordulat egyik okaként azt szokás emlegetni, hogy mind a Svédországba érkező külföldiek, mind pedig a más országokba látogató svédek számos balesetet okoztak a menetirányok összecserélésével. Az északiak két nagy autógyártója, a Volvo és a Saab pedig exportra készített balkormányos autókat is, amelyekből sokat végül mégis hazai utakon használtak, ebből is adódtak problémák.

Sokan ugyanakkor szkeptikusak voltak. Azt gondolták, egy esetleges váltás még több balesetet szülne. Így fordulhatott elő, hogy a témában kiírt voksolás során a többség elutasította a jobb oldali közlekedésre való áttérést. Ennek ellenére a kormány végigvitte a módosítást. Ezt követően minden lehetséges eszközzel igyekeztek felhívni a lakosság figyelmét, még egy dal is született.

Végül az útmunkások egyetlen éjszaka alatt megfordították a jelzőtáblákat, majd folyamatosan átépítették a körforgalmakat, a buszmegállókat pedig az utak közepére helyezték át. Ez utóbbi ideiglenes megoldás volt, hiszen az ajtók a rossz oldalon nyíltak. Az átállás korántsem ment zökkenőmentesen, ahogyan a korabeli fotók mutatják. Azóta viszont ott is több generáció nőtt fel úgy, hogy a jelenlegi állapotot veszi természetesnek.