Megoldódik az önvezető autók egyik legnagyobb problémája?

2016.06.18. 11:53

Önvezető autókra is biztosítást kötne egy brit cég. Az Adrian Flux eddig is igyekezett a felelősségbiztosítási piac kevésbé népszerű szegmenseit felkarolni, hiszen veterán autókra és különlegességekre is kötöttek szerződést. Most az autonóm járművek egyik legnagyobb problémáját oldhatják meg.

Ők lehetnek ugyanis az elsők, akik ilyen autókra is kötnek biztosítási megállapodást. Az autonóm járművekkel kapcsolatos kérdések közt mindig előkelő helyen szerepelt a felelősség, hiszen itt akár egy-egy hardveres vagy szoftveres meghibásodás is balesethez vezethet. Érdekesség, hogy az Adrian Flux szakemberei szerint az emberi tényező kizárásával biztonságosabb lehet a közlekedés, éppen ezért az önvezető autók biztosítási tarifája kedvezőbb lehet, mint a hagyományos járműveké.

A tervezett feltételekről további információkat is elárultak. Így például azt is fedezi majd a biztosítás, ha elmarad az emberi beavatkozás egy meghibásodás esetén. Ha pedig az önvezérlő rendszerre frissítést adnak ki, annak telepítéséig huszonnégy órás türelmi időt hirdetnek. Ha ezen az időszakon belül történik ütközés, akkor is fizet a biztosító.

Az Adrian Flux lépése vélhetően más cégeket is arra késztet majd, hogy vállaljanak szerepet az autonóm járművek biztosításában. Az pedig a gyártók számára is lökést adhat a fejlesztésben, ha elhárulni látják az akadályokat.