A Jeep hibája ölte meg a Star Trekből ismert színészt?

2016.06.20. 11:48

Egyelőre nem tudni a baleset pontos okát, hiszen szemtanúk nem voltak, de a Jalopnik feltételezése szerint az esetnek köze lehet a Jeep egy korábbi visszahívásához. Ha az ifjú színész nem vitte szervizbe a Jeep Grand Cherokeet, az akár okozhatta is a halálát. Áprilisban ugyanis 1,1 millió ilyen Jeepet hívtak vissza, épp azért, mert kiderült, hogy a félreérthető visszajelzések miatt gyakran hagyják tulajdonosaik üresben az autókat, amelyek ilyenkor elgurulhatnak.

Yelchint vasárnap hajnalban találták holtan: saját autója zúzta halálra, amely a meredek beállóról gurult vissza, a postaládát tartalmazó téglaoszlophoz szorítva a 27 éves színészt. Nem kizárt, hogy az újabb Star Trek filmekben Pavel Chekov figuráját alakító orosz származású színész végzetét a Jeep Grand Cherokee egy közismert hibája okozta, amely miatt a gyártó már áprilisban visszahívott 1,1 millió autót.

Valójában olyan problémáról van szó, amely szigorúan véve nem is nevezhető konstrukciós hibának, ennek ellenére korábban 41 személyi sérülést okozott, amiről a hatóságok is tudnak. A Grand Cherokee-ket ugyanis elektronikus váltókarral gyártják 2014 óta, amelynél a fokozatokhoz nem tartozik külön váltókar-állás, a középhelyzetből előre vagy hátra elmozdítva kapcsol a szerkezet a fokozatok között. Azt, hogy épp melyik fokozat aktív, a kar tetején ugyan jelzi a szerkezet, de így is többször előfordult, hogy parkoló állás helyett valaki üresben hagyta ott az autót, amely így akadálytalanul elgurulhatott. Az FCA áprilisban jelentette be a visszahívást, amelynek során úgy módosították a váltó programját, hogy az autó üres fokozatban, álló helyzetben ne mozdulhasson el.

A Jalopnik azt már kiderítette, hogy a Fiat-Chrysler kiküldte az értesítést Yelchinnek, ade azt egyelőre nem tudni, hogy a színész elvitte-e az autóját a szervizbe megcsináltatni a módosításokat. Ha nem, könnyen lehet, hogy üresben hagyta a kocsit, és ennek köszönhetően gurulhatott vissza, tragédiát okozva.