A rendőrautók új csodafegyvere

2016.06.21. 13:42

Régi probléma Észak-Amerikában, hogy hogyan lehet egy autós üldözésnek hatékonyabban és kevésbé veszélyesen véget vetni, mint az üldözött autó leszorításával. A MobilSpike, amellyel kiszúrható az üldözött autó gumiabroncsa menet közben, megoldás lehet.

Állítólag egy ideje már tesztelik az új találmányt, amely nem más, mint a klasszikus szöges útzár mobil változata, amelyet egy teleszkópos cső segítségével a szomszédos sávig tud kinyújtani a rendőrautó. Így már csak gyakorlat kérdése, hogy sikerül-e az üldözött autó mellé kerülni, és a két tengely közé beereszteni a tüskés fémdarabot. Ha ez megvan, egy kis fékezés, és a másik autó hátsó kereke már le is eresztett. Már feltéve, hogy a kérdéses autón nem defekttűrő gumik vannak, de ez még mindig meglehetősen ritka eset.

A megoldás kétségtelen előnye, hogy az esetek többségében szükségtelenné teszi az útzár telepítését, hisz az üldöző rendőrautók elvben egyszerűen megállíthatják az üldözött autót – persze ha van az úton elég hely, és elég gyors a rendőrautójuk, hogy utolérjék a menekülő járművet. Egyelőre annyi biztos, hogy néhány rendőrautón eredményesen tesztelték a szerkezetet, bár az még így sem biztos, hogy a MobilSpike el tud terjedni az amerikai rendőrök körében – ez nyilván azon múlik majd, hogy látnak-e benne fantáziát a hatóságok vezetői.