Búcsúzik a Saab, most már végleg

2016.06.21. 15:21

Már korábban szó volt róla, hogy az elsősorban távol-keleti tulajdonú NEVS, amely megvette a Saab autógyárat Trollhattanben, elvesztette a Saab név és a griffes jelvény használati jogát. Eddig ennek nem volt sok jelentősége, hisz a gyárban 2013 óta nem folyik termelés, de úgy néz ki, ez hamarosan változik. Ezért az egykori Saab üzemből ezek után NEVS márkanéven kerülnek ki az autók.

A svédországi üzemben legutóbb 2013-ban készültek autók nagyobb mennyiségben: akkor a 9-3-as egy változatát kezdték el gyártani, de hamar kiderült, hogy a tulajdonos nem tudja fizetni a beszállítókat, így néhány hónap után le is állt a termelés. Az ezt követő 2014-es csőd során a NEVS - azaz National Electric Vehicles Sweden, magyarul Nemzeti Svéd Villanyautók - formálisan is elvesztette a jogot a Saab név és a griff-fejes logó használatára, és bár egy darabig úgy tűnt, hogy megpróbálják legalább az egyiket visszaszerezni, ez nyilván elég körülményes lett volna. A jövőben inkább NEVS márkanéven forgalmazzák majd elektromos autóikat, amelyeket a tervek szerint elsősorban Kínában értékesítenek majd. A Saab névvel ezen túl csak repülőgépeken találkozhatunk majd, a griff-fejes jelvény viselése pedig a Scania teherautók kiváltsága lesz.

A NEVS-nek egyébként elég komoly keretmegállapodásai vannak kínai cégekkel: egy Panda New Energy Co. nevű cég 150 ezer villanyautót rendelt, amelyet öt év alatt kell leszállítania a cégnek. A hosszú távú tervek közt állítólag egy kínai üzem felépítése is szerepel, de az első néhány tízezer autót még Svédországban tervezik összeszerelni.