Öt évet kaphat a korábbi VW-vezér

2016.06.21. 11:23 Módosítva: 2016.06.21. 13:59

Bár eddig úgy nézett ki, hogy lemondásával a korábbi VW vezérigazgató, Martin Winterkorn megúszta a dízelbotrány további következményeit, lehet, hogy mégsem zárul számára ilyen egyszerűen az ügy. A Brunswick-i ügyészi hivatal most megvádolta, és ha kiderül, hogy a nyomozók vádjainak van alapja, akkor akár letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik.

Az ügyészség azt sejti, hogy Winterkorn, és egy, egyelőre meg nem nevezett, de még mindig a VW igazgatótanácsában ülő másik igazgató jóval a szeptember 22-ei bejelentés előtt tudott a csalószoftver létezéséről, és bár ezzel bejelentési kötelezettségük lett a törvények szerint, ennek még hosszú ideig nem tettek eleget. Az ügyészi hivatal az új eljárás elindításának ténye mellett csak annyit közölt, hogy a második vádlott nem a Volkswagen jelenlegi elnöke, Hans Dieter Poetsch.

Az ügy komolysága persze attól függ, hogy időközben találtak-e a nyomozók új bizonyítékot. A Volkswagen azt nyilatkozta, hogy saját belső vizsgálatai szerint nincs olyan bizonyíték, amely a megvádolt vezetők kötelességmulasztását alátámasztaná. Ez azonban nem jelenti, hogy nincs ilyen bizonyíték az ügyészség birtokában.