Az első letartóztatás a VW dízel-botrányban

2016.06.25. 06:53

A dél-koreai hatóságok egy kicsit később kezdtek vizsgálódni a Volkswagen helyi kirendeltségénél, mint német vagy amerikai kollégáik, de úgy tűnik, a szigor ott kisebb, sőt.

Májusban kezdett nagyszabású nyomozásba a szöuli ügyészség a helyi Volkswagen képviselet ügyében. Itt az a vád, hogy manipulált károsanyag-kibocsátási és zajkibocsátási tesztekkel tévesztették meg a helyi importengedélyeket kiadó hatóságokat, és így vittek be az országba több százezer, a szabályoknak nem megfelelő autót. A házkutatás már megvolt, és úgy tűnik, elég bizonyítékot találtak, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék az importőr egyik vezetőjét.

A távol-keleti ország autópiacát sokáig szinte kizárólag a helyi gyártású modellek uralták, de a 2011-ben aláírt szabadkereskedelmi egyezmény óta folyamatos és látványos a külföldi márkák előretörése. Ezzel együtt a Volkswagen nem igazán erős szereplője a helyi autópiacnak: tavaly mintegy 68 ezer autót adtak el, ami egy durván 1,7 milliós éves eladást produkáló piacon nem igazán jelentős mennyiség.