Nagyban tesztelik a svédek az áramszedős autópályát

2016.06.25. 09:10

A közúti járműveket villamos energiával ellátó utat tesztelnek Svédországban. Két éven belül eldőlhet, van-e jövője az áramszedős kamionozásnak.

A tesztutat az E16-os autópálya egy 2 kilométeres szakaszán alakították ki a közép-svédországi Gävle város közelében. A villamosok és trolik vonalához hasonlóan egy áramgyűjtő segítségével vezetik az áramot a kamionok hibrid motorjába - közölte a Trafikverket svéd közlekedési vállalat. Egész konkrétan 750 Voltot kapnak a motorok egyenáramban. A technológia nem mondható újnak, korábban többen, köztük a Siemens a Scaniával közösen szintén tesztelt hasonló logikára épülő rendszert. Ők is Svédországban teszteltek, és ez az E16-oson kiépült szakasz részben az ő projektjük hatására készült.

Az elektromos utak révén egy lépéssel közelebb kerülünk a fosszilis üzemanyagoktól mentes közlekedéshez, és ahhoz, hogy nullára csökkentsük a széndioxid-kibocsátás mértékét. Ez az egyik módja annak, hogy környezettudatos közlekedést teremtsünk a már meglévő úthálózaton - fogalmazott Lena Erixon, a Trafikverket igazgatója. A teszteket 2018-ig végzik, ezalatt ismereteket szereznek a fejlesztők arról, hogyan működnek ezek a fajta elektromos autók a gyakorlatban, és hogy a technológia alkalmazható-e a jövőben széles körben. A kísérletet az ösztönözte, hogy a kormány 2030-ig fosszilis üzemanyag nélküli járműflotta kialakítását és az energiahatékonyság fokozását tűzte ki célul.