Gyorsabbak lesznek a tűzoltók, ha szét kell vágni az autót

2016.06.27. 16:58

Eddig autószervizekben használt járműinformációs adatbázis segíti mostantól az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) munkáját baleseti mentéskor. A szoftver, amelynek használatát ingyenesen adta át az OKF-nek a Bosch, tartalmazza az utakon futó járművek több mint 95 százalékának pontos műszaki paramétereit.

Közúti baleseti mentés során a tűzoltóknak az akkumulátor pontos helye a legfontosabb információ a jármű áramtalanításakor. A közlemény azt emelte ki, hogy a sérültek ellátása addig nem kezdődhet meg, amíg az áramtalanítás meg nem történt, és nagyban nehezíti a mentést, hogy az utóbbi években sokszínűbbé vált járműállomány, továbbá már nem általános, hogy az akkumulátort feltétlen a motorháztető alá teszik a gyártók. Sőt, előfordulhat az is, hogy több akkumulátor is található egy autóban. De ugyanígy hasznos információ a légzsákok, légzsákpatronok pontos helye. Leginkább ezért annyira előrelépés a Bosch eddig javításra, diagnosztikára használt adatbázis szoftverének naprakész, másodpercek alatt kereshető információi.

A Bosch az elmúlt hónapokban országosan 600 tűzoltónak oktatta ingyenesen a program kezelését. Tollár Tibor, az OKF főigazgatója a közleményben elmondta: évente átlagosan hatezer közúti baleset történik Magyarországon, amelyeknél jelentősen meggyorsíthatja a beavatkozást, és ezzel az életmentést a gépjárművek műszaki paramétereinek pontos ismerete.