Már a cigarettát is páncélozott kamionnal szállítják a brazilok

2016.06.30. 14:33 Módosítva: 2016.06.30. 14:33

A 2010-es évben még csak alig több mint 11 000, 2014-ben viszont 17 500, tavaly pedig már több mint húszezer teherautót raboltak ki Brazília útjain. A 2015-ös évben majd 300 millió euró (nagyjából egymilliárd forint) értékben lovasítottak meg értékes szállítmányokat a dél-amerikai országban. Persze a kamionok elleni támadások alkalmával nemcsak a szállítmányok vannak veszélyben, hanem a sofőrök is. Tavaly tizenheten vesztették életüket, miközben próbálták ellopni tőlük a szállítmányukat.

Így hát nem csoda, hogy a sofőrök és a szállítmányok védelmében egy új iparág kezd kibontakozni Brazíliában: gyakorlatilag mindent, ami értékes, páncélozott kamionnal szállítanak. Többek között így szállítják a műkincseket, a televíziókat, a számítógépeket, a mobiltelefonokat, de még a cigarettát is. Egyébként a páncélautós szállítások 2015-ben 59 százalékkal ugrottak meg az előző évihez képest, és jelenleg is rohamtempóban bővül ez a fuvarozási módszer.

Brazília legnagyobb páncélozott teherautókkal fuvarozó vállalata az 1981-ben alapított Prosegur. A 3500 járművel rendelkező cég biztonsági rendszereket is forgalmaz, amelyeknek egy részét természetesen a teherautókba is beépítenek. A Prosegur 2011 óta folyamatosan fejleszti a páncélautó flottáját, amihez nemrég csatlakozott négy új Scania P310. A Prosegur már korábban vásárolt nyerges páncélozott Scaniákat, de azok nem alkalmasak a városok közötti terítő áruszállításra, ezért kellettek az újabb járművek.

Az öthengeres, 310 lóerős, Euro V-ös motorral szerelt Scaniákra azért esett a Prosegur választása, mert az új fejlesztésű első tengelyt 7100 kilogrammal lehet terhelni, ami fontos szempont, ugyanis páncélzat miatt nehezebb a teherautó. A nagyobb tengelyterhelésnek köszönhetően majdnem ugyanakkora súlyt tud elvinni a páncélos P310-es, mint a páncélzat nélküli, hagyományos testvére.

Alessandro Abraham, a Prosegur vezérigazgatója szerint máris látszik, hogy megéri páncélozott teherautókkal szállítani Brazíliában, ugyanis az elmúlt évben és idén eddig összesen 2750 fuvarfeladatot teljesítettek, és minden szállítmányuk célba ért. Arról persze nem szólt a vezérigazgató, hogy hányszor kísérelték meg ellopni a szállítmányt. A Prosegur 2017 végéig újabb száz páncélozott teherautót tervez beszerezni.

Mindenesetre a páncélozott teherautókkal való szállítás bejönni látszik, ugyanis a helyi hatóságok szerint idén az év első negyedévében a tavalyihoz képest csökkent a teherautók elleni támadások száma. Jó kérdés, hogy vajon mikor jön el az, hogy tényleg minden értékes árut páncélautókkal fognak szállíttatni a brazil cégek, ugyanis a páncélozott teherautókkal való szállításért jóval nagyobb felárat számítanak fel a cégek. Ezért a legtöbb fuvarozó cég inkább a valamivel drágább biztosítási díjat választja a biztonságosabb, de jóval drágább szállítási forma helyett.