Filmet nézhetett az önvezető Tesla áldozata?

2016.07.02. 13:13

A pénteki Hidegindítóban már mi is beszámoltunk arról, hogy halálos balesetben volt érintett egy Autopilot-módban közlekedő Tesla Model S. Az eset kivizsgálása természetesen nagy erőkkel zajlik, a tényleges kiváltó okokra hetek, vagy talán csak hónapok múlva derül majd fény. Most azonban napvilágot látott néhány új, ugyanakkor egymásnak ellentmondó részlet a baleset körülményeiről.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Annyi biztos, hogy egy hordozható DVD-lejátszót találtak az összetört Teslában. Az autó végül az út mellett, egy kerítéssel körbezárt magánterületen kötött ki. A terület tulajdonosa, bizonyos Robert VanKavelaar azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy sikerült beszélnie a helyszínre érkező rendőrök egyikével. Elmondása szerint tőle tudta meg, hogy éppen az egy Harry Potter-film futott, amikor a baleset bekövetkezett.

Ezzel szöges ellentétben áll egy Terence Mulligan nevű szemtanú állítása. Mulligan állítja, még a rendőrök előtt ért a helyszínre. Közvetlenül az autó mellett állt, és biztos abban, hogy nem ment film a DVD-lejátszóban. Hogy melyiküknek van igaza, egyelőre nem tudni. Az ügyben nyilatkozó Kim Montes rendőr őrmester csupán a lejátszó jelenlétét erősítette meg, további részletekre nem tért ki ezzel kapcsolatban.

A szemtanú, Mulligan egyébként hozzátette: a kamionnal azonos irányban haladt ő is, és látta, amikor a balra kanyarodó nyergesvontató ütközött a Teslával. Az adott szakaszon óránként 65 mérföld a megengedett sebesség, és úgy tűnt, a Model S nem hajtott gyorsan. Viszont tempóját akkor is tartotta, amikor már a teherautó alá került.

Bár az első információk szerint a baleset azért következett be, mert a kamionos nem adott elsőbbséget a teslásnak, az még kérdéses, hogy a személyautóban ülő Joshua Brown próbált-e beavatkozni, észlelte-e a veszélyt vagy sem. A rendőrségnek a Tesla mérnökei is segítéségre vannak, igyekeznek minden elérhető adatot feltárni. A család szintén együttműködő. Azt mondják: remélik, hogy a tragédia tapasztalatait felhasználva a jövőbeli fejlesztések segítségével elkerülhetőek lesznek a hasonló esetek. A vizsgálódást megkönnyíthette volna, ha találnak egy fedélzeti-, vagy menetrögzítő kamerát az autóban, de annak ellenére sem volt ilyen a Teslában, hogy Brown korábban több videót is készített a Model S-ről és annak autonóm funkciójáról.

A balesetet követően a Tesla részvényei két százalékot estek. Nagy kérdés, hogy mennyire ingatja meg a vásárlói bizalmat egy ilyen tragédia. Nem is igazán a Tesla, hanem az önvezető funkciókkal ellátott autók irányában. Az amerikai márkánál mindenesetre hangsúlyozták: 130 millió mérföldet (mintegy 209 millió kilométert) tettek már meg autóik Autopilot-módban, és ez volt az első haláleset.

Forrás: Reuters