Dugó dugó hátán – hol a legrosszabb vezetni?

2016.07.03. 09:38

Aki sokat autózik, már csak a nagy számok törvénye alapján is dugóba keveredik előbb-utóbb. A torlódások persze Magyarországon sem ritkák, ilyenkor pedig hajlamosak vagyunk az adott város közlekedési megoldásait és lehetőségeit a fenébe kívánni. Azt azért gyorsan hozzá kell tenni, hogy nálunk messze nem olyan rossz a helyzet, mint a témában rekordernek számító országokban, településeken.

Az Inrix felmérései szerint egy londoni ingázó 101 órát tölt dugóban ülve évente, ami azért napi átlagra átszámolva sem lenne túlzottan hízelgő adat. Az európai nagyvárosok közül Stuttgart áll a második helyen a maga 73 órájával, de itt már azért elég sűrű a mezőny: Antwerpen és Köln 71, Brüsszel 70 órával került az élbolyba. Moszkva 57, Karlsruhe 54, München és Utrecht 53, Milánó pedig 52 órát rabol el az autósok életéből minden évben.

A kimutatásban Budapestre vonatkozó általános adatot nem találunk, viszont az utcaszintű részletezésből kiderül, hogy a 10-es főút egyik szakaszán 26, míg a Váci út bizonyos részein 24 órát is veszíthetünk egy évben.

Ha országok szintjére vetítve nézzük a statisztikát, az Inrix adataiból az tűnik ki, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a legborzasztóbb a helyzet. A nagy átlag ötven torlódásban töltött óra. Persze itt is megvannak a kiemelten problémás városok. Los Angeles 81 órával tudhatja magáénak a csöppet sem megtisztelő első helyet, megelőzve Washingtont és San Franciscót, ahol 71 óra ez az adat.

Az USA-ban egyébként tavaly mintegy háromezer-milliárd kilométert vezettek az emberek. Ez a megdöbbentőnek hangzó szám az aránylag olcsó üzemanyag, a viszonylag alacsony munkanélküliség, a növekvő népesség és ezekből fakadóan a rengeteg autó számlájára írható.