Újra új autót vesznek a magyarok?

2016.07.04. 13:05

Jelentős megnőtt a forgalomba helyezett autók száma 2015. júniusához képest. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének közleménye szerint a magánvásárlók inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket. Valószínű ugyanakkor, hogy a vállalati vásárlások egy része mindeközben magánvásárlásnak tekinthető, csak az általános forgalmi adó visszaigénylése miatt vesznek autót a cégek nevére.

Idén júniusban 9685 személyautót és 1859 kishaszonjárművet helyeztek itthon forgalomba. Előbbi 31,8, utóbbi 27,5 százalékos növekedés tavaly júniusihoz képest. Az MGE értékelése szerint a személyautók piacának fejlődése az első hat hónapban jelentősen gyorsabb az előzetes becslésnél. Ennek alapján felfelé módosítják majd a várakozásokat. A gépjárműimportőrök továbbra is bíznak abban, hogy folytatódik a magánvásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik.

Az év első hat hónapjában 2632 nagyhaszonjármű került forgalomba, ami 2,7 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az MGE a nagyhaszonjárműveknél enyhe piaci növekedést vár. Igaz, a júniusban forgalomba helyezett 32 autóbusz 20 százalékos csökkenés a megelőző év azonos időszakához képest. Az első félévben a forgalomba helyezett motorkerékpárok száma 1383 volt, ami 12,1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Az egyesület januárban közzétett piaci előrejelzése szerint ebben az évben összesen 80 ezer személygépkocsi, 18 ezer kishaszonjármű, 5700 nagyhaszonjármű, 2200 motorkerékpár és 600 autóbusz forgalomba helyezésére számítanak.