Ez eddig nem a Tesla éve

2016.07.05. 12:01

Miközben a Model 3 előrendelési őrületére már elfogytak a jelzők, a tényleges eladásokkal a vártnál rosszabbul áll a Tesla. Majd háromezerrel kevesebb autót adtak el a második negyedévben, mint tervezték.

A Tesla is kiadta második negyedéves számait. A tényleges eladásokról van szó, azokról az autókról, amiket már leszállítottak a megrendelőknek. Ez az április elejétől június végéig terjedő időszakban 14 370 autó volt; ebből 9745 volt Model S és 4625 volt Model X. Állítólag utóbbinak, a márka új SUV-jának nehezen induló termelése akasztotta meg a tempót, így kerültek majdnem háromezerrel a negyedévre kitűzött 17 ezres eladás alá. Az első féléves összeladásuk pedig el sem éri a harmincezret, miközben az év második felében már ötvenezer autót küldenének az utakra.

A számok alapján hátralévő hat hónapban az X termelésének felpörgetése az egyedüli remény. Valószínű a feladat már többé-kevésbé sikerült is nekik, a második negyedéves termelésük ugyanis 18 345 volt, amiből 8600-at adott a SUV, azaz majd kétszer annyit gyártottak, mint amennyit leszállítottak. Pontos infók nélkül ebből legalább sejthető, hogy a negyedév végére indult be igazán a gyártás. Eközben a Model S termelése 15 százalékkal csökkent az első negyedévhez mérten, de ezt jó eséllyel nem a vásárlói kedv csökkenése okozta, hanem a facelift előtti szokásos lejtmenet.

Bár ezzel az évi 70-80 ezer autóval a Tesla még mindig csak másfélszer nagyobb, mint például az Alfa Romeo, remélik, jövőre pusztán a Model 3 gyártásának beindításával megduplázzák majd a termelést.