Őrület: ilyen a repülőgép-hajtóművel tákolt Enzo-utánzat

2016.07.09. 10:26

Őrület – így hívják azt a nem mindennapi autót, amelyet egy kanadai férfi épített magának. Ryan McQueen sem időt, sem pénzt nem sajnált, hogy megvalósíthassa álmát: a repülőgép-hajtóművel szerelt Ferrari Enzót.

Ha már repülőgép-hajtóművel álmodta meg a gépet, akkor abból mindjárt kettőt is vett. A Rolls-Royce gyártmányú hajtóművek megvásárlásához saját Chevrolet Corvette-jének eladásából rakta össze a pénzt. Ferrarit persze nem vásárolt, inkább maga alakította ki a méreteiben nem, de arányaiban valóban hasonló kasznit.

A legnagyobb kihívást persze az jelentette, hogy a hatalmas erőket is elviselő alapokat faragjon az autónak. Pláne úgy, hogy a hírek szerint előtte semmiféle mérnöki-tervezői tapasztalata nem volt, de még csak gyakorlott hegesztőnek sem vallhatta magát. Végül 12 évvel és 90 ezer kanadai dollárral (közel 20 millió forint) a kezdés után el is készült a nagy mű.

Az persze jó kérdés, hogyMcQueen hol és hogyan tudja használni ezt a járművet, mert közúti forgalomban azért igencsak durva lenne. Itt azonban talán nem is ez a legfontosabb, hanem az, hogy kitartással – és persze sok-sok pénzzel – valóra váltotta nagy álmát.