Van remény, idén már lesz Speed Week

2016.07.10. 10:02

Régóta nem volt ilyen jó állapotban a Bonneville-i sós síkság, két év kihagyás után augusztusban jöhet az újabb Speed Week. Ha nem történik nagy változás, nyolc mérföldön is próbálkozhatnak majd a rekordra hajtók.

Bonneville nevét azóta ismeri a világ, hogy a sebességirekord-hajszolók kinőtték a homokos tengerpartokat és a legnagyobb épített versenypályákat is. Ez a pleisztocén korból származó utah-i sós síkság a legnagyobb reményük az új csúcsokra úgy nyolcvan éve már. Összeszámolni is nehéz, hányféle kategóriában született már itt rekord, az 1940-es évek óta viszont folyamatosan csökken a sóréteg vastagsága, márpedig ezt az óriási területet éppen az teszi tökéletesen síkká. Pontosabban az, hogy az esőzésekkel időnként elárasztott síkság rövid időkre tóvá lesz, az aljára újra és újra leülő só pedig szétterülve kiszáradás után tükörsimává áll össze. A korábban méternyi só viszont eltűnt, aminek egyenes következménye, hogy néhol megjelent a sár és a buckák.

Az egyre kevesebb sóra nincs egyértelmű magyarázat, bár a környékbeli nyersanyag-kitermelés és a klímaváltozás valószínű nem segítettek a helyzeten. Idén mindenesetre ígéretes a helyzet, lényegesen jobb, mint tavaly volt. A Speed Week szervezői azt mondják, egy nyolc, egy öt és egy 2,5 mérföldes egybefüggően sík sávot is találtak a síkságon, azaz egyelőre minden adott, hogy augusztus harmadik hetére, három év után végre újfent kiírják a rendezvényt.