Az életszerűtlen hatótáv-adatok megnehezítik a villanyautók terjedését

2016.07.11. 06:07

Tanulni kéne az elmúlt évtizedek vásárlói visszajelzéseiből, mert az elektromos autók irreális hatótáv-adatai miatt is bizalmi válságba keveredhet az autóipar, hasonlóba, mint amit a belső égésű motorok életszerűtlen fogyasztási és károsanyag-kibocsátási tesztjei váltottak ki - osztotta meg gondolatait a témában az IFA (Institut für Automobilwirtschaft) autóipari kutató intézet igazgatója, Willi Diez egy interjúban.

Diez közhelyekkel teli, de helytálló kirohanása elsősorban az életszerűtlen mérési módszereknek szólt, mint amilyen az általánosan használt NEDC-ciklus. Az elektromos autók hatótávját a benzin- és dízelautókéval megegyező tesztelési eljárással állapítják meg, ami nem csak az autók áramfogyasztását, de a fűtés és a klíma hatótávra gyakorolt hatását is lényegesen alábecsüli. Mindennapi használat során tehát a járművek hatótávja akár 20-40 százalékkal is kisebb lehet a gyárilag megadottnál – fogalmazott. Amellett, hogy ezeknek a ciklusoknak így semmi értelmük, nehezebbé teszik az utat a villanyautók terjedése előtt. Ha az elektromos járművek állami támogatásának köszönhetően valóban lényegesen megnő a forgalomba helyezett villanyautók száma, akkor a felhasználók elégedetlensége is elkerülhetetlenül erősödni fog a feltüntetett és a tényleges hatótáv-értékek között tapasztalt eltérés miatt – mondta Diez az interjúban.

Az új mérési eljárás bevezetésére 2018-ban kerülhet sor, ami Diez szerint már túl késő. Megjegyezte: mindenki sokkal jobban járna, ha a gyártók önszántukból már most átállnának egy reálisabb, egységes mérési eljárás alkalmazására. A dízelbotrány tanulságaiból okulva a gyártóknak maguknak kellene a problémának elébe menniük, mielőtt még nagyobbra nő a fogyasztók bizalmatlansága a gyárak által megadott hatótávolságokkal kapcsolatban, és ezzel együtt talán magukban az autógyárakban is.

A belépőszintű villanyautós mindennapokról meg annyit, hogy négy nap alatt egy Budapest-Nürnberg-Budapestet is meg lehet járni egy Kia Soul EV-vel, akár télen is, sok türelemmel. Bővebben egy ilyen útról itt: