Ebből lehet a legdrágább Jaguar

2016.07.13. 00:02

Megnyertek vele egy Le Mans-i 24 órást hatvan éve, de szinte még új ez a korán nyugdíjazott Jaguar D-Type, amely augusztusban kerül az RM Sotheby's árverésére. A szervezők rekord árat várnak érte.

Még a hírhedt skót versenycsapat, az Ecurie Ecosse autójaként lett a motorsport-történelem fontos darabja ez a sötétkék D-Type. Az XKD 501 sorozatszámú Jaguarnak rövid, de annál sikeresebb pályafutás jutott a versenypályákon. 1956-ban Ninian Sanderson és Ron Flockhart párosa kapta meg a Le Mans-i 24 órásra, ahol végül egy kört verve a Moss-Collins-féle astonos duóra, komoly előnyben szerezték meg a márka negyedik Le Mans-i győzelmét vele. A 250 lóerős, 3,4 literes motorral és egy négysebességes váltóval szerelt D-Type rövid karrierje a csúcson ért véget, még 1956-ban kivonták a versenyprogramból, azóta nem sok pályát látott. 

A történelmi múlt mellett a Jaguar komoly vonzereje, hogy kiváló állapotban vészelte át ezt az elmúlt hatvan évet. A képen látott állapotban nyilván nagy szerepe volt a restaurátoroknak is, de valószínű az sem elhanyagolható ok, hogy az Ecurie Ecosse óta csupán két tulajdonosa volt. Ezért is remélnek tőle rekord árat a Monterey Car Week augusztusi árverésén. A kitűzött cél 13,2 millió dollár (3,6 milliárd forint) fölé menni, ennyi pénzt adtak tavaly egy 1953-as C-Type-ért, pedig az csak egy negyedik helyet tud felmutatni Le Mans-ból.