Tízből nyolc autós dühös és agresszív? Számoljunk

2016.07.15. 06:17

Tízből nyolc amerikai autós szokott dühös, agresszív módon viselkedni, vagy egyenesen dührohamban kitörni a volán mögött – derül ki egy önbevallásos felmérésből, melyet az AAA nevű amerikai közlekedésbiztonsági alapítvány készített.

Az alapítvány eredményei egy internetes felmérésen alapszanak, amelyet 2705, jogosítvánnyal rendelkező autós bevonásával készítettek. A felmérést még 2014-ben végezték, az előző évre vonatkozóan kikérdezve az autósokat, de az eredményeket csak most hozták nyilvánosságra. A tesztben bevallott önismereti témákból olyan várt információk derültek ki, minthogy a feldühödött autósok többsége:

- Hajlamos túlságosan közel menni másokhoz.

- Hajlamos kiabálni az őket felbosszantó sofőrökkel.

- Sőt, akár képes elvágni azok útját, felidegesíti őt.

Az alapítvány szerint nagyjából nyolcmillió amerikai autós (322 millióan lakják az országot) tanúsít valóban szélsőséges, akár "dühkitörésnek" is tekinthető magatartást az utakon, ami azt jelenti, hogy szándékosan meglöknek más járműveket, vagy kiszállnak az autóból, hogy szemtől szembe kerüljenek "ellenfelükkel". A felmérés szerint a 19 és 39 év közötti férfiak a legagresszívebb sofőrök. A férfiak továbbá háromszor nagyobb valószínűséggel pattannak ki mérgükben az autóból, vagy koccantják meg szándékosan az őket bosszantó sofőr járművét, mint a nők.

Ha már felmerült, bevallom, hogy...

Az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet (NHTSA) becslései szerint a közúti balesetekből eredő halálozások nagyjából kétharmadában szerepet játszik az agresszív vezetés. Már csak az a kérdés, ha az USA-ban ennyire durva a helyzet, akkor milyen felmérések születnének az Uralon túl, ahol a kisbalta és a baseball-ütő úgy szériatartozék minden autóban, mint itt az eü-készlet.