Fegyvertelen vadászgép a Fordtól

2016.07.20. 12:17

Az angol Spitfire vadászgép nyolcvanadik évfordulójára készült Aston Martin Vantage S után a Ford is elkészítette egy híres helyi repülő autóba oltott változatát. A sárga Shelby Mustang GT350 egy híres amerikai vadászgépet idéz, amivel ugyanazon a néven osztoznak. Ez a gép a North American Aviation P51 jelzésű Mustangja.

A P51 Mustang vadászgép sok sikert és modellváltozatot élt meg a második világháborúban. Ezek közül egy fegyvertelen, ezért nem éppen veszélyes, de annál érdekesebb példányról mintázták Fordék az új GT350-est. Az „Ole Yeller” becenevű repülő 1985-ben 5 óra 20 perc alatt teljesítette az Egyesült Államok két partja közötti távolságot, ami rekordidő a légcsavaros gépek között.

A Shelby GT350-esről nem a visszafogott szó jut eszünkbe alapesetben sem, amit tovább vadít a rikító sárga fényezés és a zöld kiegészítők. Az autó tetejének fekete fényezése és karbon betétei a P51-es vadász buborékfülkéjét hivatottak felidézni, több-kevesebb sikerrel. A leghangsúlyosabb új optikai elem az autó hátulján található: egy hatalmas hátsó szárny, rajta a rekorder pilóta nevével. A zöld nappali menetfény, illetve hűtőrács és alvázvilágítás viszont mintha a Halálos Iramban fekete Civicjeinek állítana emléket, ami kicsit kilóg az egyébként harmonikus összképből.

A beltérben kevesebb a különleges extra. Sárga kiegészítők és speciálisan ebbe az autóba készült egyedi feliratok és plakettek különítik el ezt a Mustangot a többi GT350-estől.

Az Ole Yeller kivitel futóművét még sportosabbra hangolták, viszont motorja tuning nélkül maradt. Természetesen az 5,2 literes 526 lóerős V8-as eddig sem volt erőtlen darab, így ezzel valószínűleg könnyen megbarátkozik majd a leendő tulajdonos.

Az autóra joggal mondhatjuk, hogy egyedi, mivel egyetlen egy darab készült, amit az Experimental Aircraft Association fog árverésre bocsátani a Gathering of Eagles jótékonysági esemény keretein belül.