Kötelező lehet a feketedoboz az önvezető autókban

2016.07.20. 16:03

Adatgyűjtő feketedobozok beépítését tenné kötelezővé Németország az önvezető rendszerrel ellátott autókban. A fedélzeti eseményrögzítő rendszer szükségességét az indokolja, hogy az ilyen járműveknél baleset esetén nehéz megállapítani, emberi mulasztás történt-e, vagy a technika hibázott. Súlyos vagy kevésbé súlyos esetekben is egyértelműen el lehet majd dönteni a feketedoboz által szolgáltatott adatok alapján, hogy kié a felelősség.

Egyelőre csak tervezi az új jogszabály bevezetését a német közlekedési minisztérium. Előzetes hírek szerint a sofőr nem volna kötelezhető fokozott figyelemre, amikor az önvezető rendszer aktív, viszont minden esetben a vezetőoldalon kellene ülnie, hogy közvetlen vészhelyzet esetén közbe tudjon lépni.

Az ötlet felbukkanásának vélhetően köze van a júniusban balesetet szenvedett Tesla Model S-nek. Az Egyesült Államokban történt baleset során az önvezető módban használt Tesla nem érzékelt egy beforduló kamiont, így a plató alá hajtott. A beleset részletei a mai napig nem teljesen tisztázottak, amit egy beépített adatrögzítő rendszer egyértelműbbé tehetett volna.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.