Rekordévre készülhet a Volvo

2016.07.22. 17:11

Az az érzésünk, a Volvónál jól számoltak, amikor a legnagyobb, legdrágább, és így a legtöbb nyereséget hozó modellekkel kezdték el a választék teljes cseréjét. Az eredmény már most látható: a cég tavalyhoz képest több mint háromszoros üzemi nyereséget produkált 2016 első félében.

A cég tavaly 1,66 milliárd svéd koronát nyert az első félév alatt, míg az idén ugyanez a szám 5,59 milliárd lett. Ezzel párhuzamosan a forgalom is növekedett, 75,22 milliárd koronáról 83,65 milliárdra, de ez láthatóan nem nagyságrendi változás. A drasztikus profitnövekedés egyértelműen az új XC90-es bemutatásának köszönhető, amely eddig meglehetősen sikeresnek bizonyult, és mivel a Volvo egyik legnagyobb, legdrágább modellje, viszonylag nagy nyereséghányaddal gyártható. A cég hasonló növekedésre számít a második félévben is, akkor ugyanis már látszani fog az eredményekben új S90-V90 páros hatása, amelyet a gyáriak szerint szintén jól fogadtak a nagyobb piacokon. Az eladott autók példányszáma is nőtt 2016 első hat hónapjában, méghozzá 11%-kal, ami szintén biztató eredmény.

Eddig úgy néz ki, a kínai Geely jó vásárt csinált a Volvóval, ahol most érnek be a hat éve megkezdett fejlesztések. A svédek eddig két padlólemezt és egy teljesen új fejlesztésű motorcsaládot készítettek el, amelyekre a későbbiekben a teljes választék felépíthető lesz. Eddig úgy tűnik, a magas fejlesztési költségek megtérülhetnek, különösen ha minden új modellt ugyanolyan lelkesen fogad a közönség, mint a 90-es sorozatot. A következő években a Volvo legalább két új modellszéria bevezetését tervezi: leváltják a jelenlegi 60-as sorozatot, a V40 helyett pedig legalább kétféle új kompakt modell érkezik, azaz legalább hat vadonatúj modell várható az évtized végéig.