Így szabadulna a dízelektől India

2016.07.25. 10:16

Az egyre növekvő légszennyezést minden lehetséges eszközzel próbálják visszaszorítani Indiában. Az intézkedések részeként Újdelhiből például kitiltják az öreg dízeleket. Itt pedig öreg alatt nem csupán az igazán régi szívódízeleket kell érteni: a tíz évnél idősebb gázolajüzemű autókról van szó.

A döntésre azért volt szükség, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint az indiai főváros a világ 11. legszennyezettebb települése. Az illetékes miniszter már korábban meghatározott egy olyan célt, amely szerint 2030-ra Indiában már csak elektromos járművek közlekednének. 2020-ra hétmillió lenne a hibridek és villanyautók száma. Ennek érdekében igyekeznek támogatni is az alternatív hajtású járművek gyártását és forgalmazását.

Újdelhi nem az első város, ahol efféle intézkedéseket vezetnek be. Párizsban e hónap elsejétől nem közlekedhetnek az 1997 előtt gyártott autók és 1999 előtt készült motorkerékpárok. Igaz, a minősített veteránok mentesülnek a szabályozás alól. A franciáknál egyébként nem kisebb a cél, mint hogy 2050-re 75 százalékkal csökkentsék az üvegházhatásért felelős gázok termelődését.

Ezen kívül persze még számos más országban, illetve városban igyekeznek keményen fellépni a légszennyezés ellen. A holland Munkáspárt 2025-re egyenesen betiltaná a benzines és dízelautók forgalmazását is. Azt azonban egyelőre nem tudni pontosan, hogy Újdelhiben mikor lép életbe a korlátozás.