Durván kenik a Yaris WRC-nek

2016.07.26. 06:35

A Toyota egy ideje már gőzerővel készül arra, hogy visszatérjen a rali-világbajnokság mezőnyébe. A Yaris WRC prototípusát már videón is lehetett látni, majd következett a hivatalos bejelentés. Később az is kiderült, hogy a kilencvenes évek egyik legnagyobb klasszisa, a finn Tommi Mäkinen is beszáll a projektbe. Az építkezés során pedig egy igazán ütős csapatot igyekeznek összeállítani.

Az intenzív tesztprogram során mintegy ötezer kilométert már megtettek a Yaris-szal, de úgy fogalmaznak, még mindig a fejlesztés korai fázisában járnak. Mäkinen szerint a maguk elé kitűzött határidőket mindig sikerült tartani, jelenleg pedig már két autót nyúznak a teszteken, így még több hasznos információt és tapasztalatot tudnak begyűjteni.

Mäkinen egyébként maga is beült már a Yaris WRC vezetőülésébe. Rajta kívül pedig a szintén világbajnoki tapasztalattal rendelkező Juho Hänninen és Jarkko Nikara gyűjtik a kilométereket. A fejlesztőcsapatot hamarosan tovább bővítik. Hänninennek egyébként pozitívak voltak az első benyomásai, szerinte az autó mindig kiszámíthatóan viselkedett.

Nagy kérdés, hogy a finnek képesek lesznek-e sikerre vezetni végül a Toyotát. A Volkswagen a zsinórban megnyert három vébécím után idén is nagyon erős, de a Hyundai-jal is komolyan kell számolni. 2017-ben velük próbálja majd felvenni a versenyt a Yaris WRC is.