Berus: amatőr Bugatti-rivális?

2016.07.28. 16:00

A Keating Supercars annak ellenére sem különösebben ismert, hogy tíz éve készít gyors sportkocsikat Nagy-Britanniában. És ez nem véletlen: nagyon erős, középmotoros gépeket készítenek, de az eddigi gyártmányaikról süt az amatőrizmus. Ujjnyi illesztések, csálé műanyag-idomok, és ezeket a gyári képeken sem nehéz kiszúrni. Ám legújabb tervük ezzel együtt is egész érdekes.

Egyelőre még a kész autó sem létezik – a képek alapján azt mondanánk, valamiféle makettet faragtak, és ezt fotózták végig különféle hátterek előtt – de az ígéretek hangzatosak. Szerepel köztük 370 km/h feletti végsebesség, 2,4 másodpercen belüli gyorsulási idő 100 km/h-ra, opcionális elektromos hajtás 400 lóerő feletti teljesítménnyel, és jövő áprilisi bemutató. A műszaki részletekről egyelőre nem árult el sokat a brit cég, de eddig jellemzően turbósított, hétliteres Chevrolet LS7-es motorokkal készítettek autókat – az utcai változat 656, a pályagép akár 1800 lóerős is lehet – így várhatóan most is a GM legnagyobb small block V8-asa kerül majd a benzines változatba.

A keresztes viperáról (az Európában gyakori faj latin neve vipera berus) elnevezett gép egyébként üdítően eredeti a Keating eddigi, elrajzolt Ford GT40-esekre emlékeztető autóihoz képest. Még úgy is, hogy ahova csak nézünk a maketten, mindenütt ismerős részletekbe botlunk. Itt egy kis Lotus Evora, ott egy kis Lamborghini, amott egy kis Audi R8, de legalább megpróbáltak valami sajátosat felvázolni, ami az első lépés lehet afelé, hogy a Keatingből ismert sportkocsimárka legyen.

A Berus első kész, működő példányát a jövő áprilisi Top Marques Monaco-ra ígérik – arra a kiállításra, ahol Európában talán a legnagyobb az egy négyzetméterre eső szupersportkocsi-vásárlók száma.