Életet menthet a Mercedes új programja

2016.07.28. 07:04

Ahogy egyre többféle és bonyolultabb autót kínálnak az autógyárak, úgy lett egyre nehezebb a tűzoltók dolga. Képtelenség memorizálni, hogy melyik autóban hol vannak a kritikus rendszerek, a könnyen átvágható részek az utascellán, hol futnak az elektromos vezetékek vagy az üzemanyagcsövek . Az autógyárak eddig is igyekeztek segíteni olyan típusspecifikus ábrákkal, amelyeken jól látszik, hogy mi hol található az autóban, de a Mercedes most ennél sokkal fejlettebb megoldást kínál.

A Rescue Assist App egy tabletre és mobiltelefonra telepíthető program, amely a készülék kamerájának valós képére illesztve mutatja az életmentés szempontjából fontos részleteket. Így nagyon rövid idő alatt feltérképezhetik a tűzoltók, hogy hogyan érdemes nekikezdeni a mentésnek. Ez a kiterjesztett valóság egy egyértelműen hasznos alkalmazása, amely nagyon meggyorsíthatja a mentési munkát. Egyelőre csak a Mercedes személyautókat és teherautókat, valamint a szintén a Daimler csoport részét képező Fuso haszongépjárművek némelyikét tartalmazza az adatbázis. A megfelelő típus kikeresése a korszerűbb autók esetében viszont pillanatok műve, mivel minden Mercedesen két helyen is elhelyezték az azonosító QR kódot, amelyet egy pillanat alatt le lehet olvastatni a kamerás készülékkel. Érdekes lehetőség, hogy a régebbi modellekre is kérhető ilyen QR kód a márkaszervizekben, hisz a szoftver a Mercedes személyautókat 1990-től, az összes többi Mercedes járművet az 1996-os évjárattól, a Smartokat pedig 1998-tól tartalmazza.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az alkalmazás más gyártók autóit is tartalmazná – nyilván ez lenne az igazán hasznos a tűzoltók és más, életmentésre szakosodott szervezetek számára –, viszont 24 nyelven elérhető Androidra és iOS-re, és ingyenesen letölthető e rendszerek alkalmazás-áruházaiban.