Második gyárat épít Kecskeméten a Mercedes

2016.07.29. 11:14

Ahogy a Napi.hu híréből kiderül, a Mercedes egy második, korszerű autógyár építését kezdi meg kecskeméti telephelyén. A mintegy egymilliárd eurós beruházás bő négy százalékát adja a magyar állam, így segítve a 2500 új munkahelyet létrehozó új gyáregység felépítését.

A Mercedes 2012 óta gyártja egyes fronthajtású modelljeit Kecskeméten: eddig a B osztály, valamint a CLA Coupé és Shooting Brake modelleket gyártották nálunk. Az új üzemet azonban rugalmasabbra tervezik: a gyáriak szerint itt már hátsókerék-hajtású típusok gyártására is lehetőség lesz a fronthajtásúak mellett, az aktuális igényeknek megfelelően. Mindezt a Flex-Werk elnevezésű termelési rendszer teszi lehetővé, amely egyelőre a Mercedesnél is új megoldásnak számít. Az üzemet úgy építi meg a német gyártó, hogy később egyszerűen átállítható legyen elektromos hajtású járművek előállítására is, ha ez szükségessé válik.

Az óriási beruházás azt jelzi, hogy a Mercedes elégedett a magyarországi viszonyokkal, ami nem egészen váratlan fejlemény. Kecskeméten négy év alatt több mint félmillió autó készült, és tavaly a termelés már elérte az évi 180 ezret. A Mercedes már áprilisban bejelentette, hogy 580 millió eurót költ a meglevő gyár fejlesztésére – ehhez jön az új gyár, amely karosszériaelem-gyártó, felületkezelő és összeszerelő üzemből, valamint a beszállítók számára egy kisebb ipari parkból áll majd.

Korábban a Mercedes nem rendelkezett igazán olcsó gyártást lehetővé tevő közép-európai gyártókapacitással, és úgy néz ki, az Audihoz hasonlóan Magyarországon találta meg a számítását. Többlet gyártókapacitásra elsősorban a fronthajtású modelljeik sikere miatt van szüksége a cégnek, hisz saját erőből jelenleg sem tudják kielégíteni az igényeket, az A osztály gyártásának egy részét például a finn Valmet végzi bérmunkában, ami nyilván nem a legköltséghatékonyabb megoldás.

Emellett a Mercedes a kínálat további bővítését is tervezi, a jelenleg 32 modellből álló paletta a tervek szerint néhány éven belül már 40 féle autóból áll majd. Így aligha jelent majd gondot munkával ellátni a második kecskeméti üzemegységet, amely a tervek szerint 2018-ban kezdheti meg a termelést.