Európába is építene Gigafactory-t a Tesla

2016.07.30. 13:49

A Tesla Európában és Kínában, valamint máshol Ázsiában is tervez óriás akkumulátorgyárakat építeni. Ezt maga Elon Musk mondta a nevadai sivatagban épülő első ilyen óriás akkumulátorgyár, a Gigafactory szerkezetkész állapota alkalmából tartott ünnepségen.

A Tesla Gigafactory gyára két éve készül a japán Panasonic elektronikai konszernnel együttműködésben, és 14 százalékban már kész - mondta Elon Musk. Az üzem jövőre kezdi meg az akkumulátorok gyártását, pár éven belül pedig kapacitása felér majd a világ többi hasonló üzemének összesesített kapacitásával. Legalábbis a tervek szerint.

A Gigafactory a kulcseleme a Tesla növekedési stratégiájának. A Tesla a tavalyi 50 ezerről 2018-ig 500 ezerre tervezi növelni a gyártott elektromos autók számát, amiben kulcselem lesz az új belépőmodell, a Model 3 gyártása. Az autók mellett a Tesla háztartási energiatároló és ellátó rendszereket is gyárt, amelyek Musk elmondása szerint végső soron szintén az elektromos mobilitás terjedését segítik elő.

Elon Musk a Gigafactory méreteit a tőle nem szokatlan módon azzal érzékeltette, hogy "elférne benne száz Boeing 747-es jumbo-jet vagy 50 milliárd hörcsög". Az üzem teljes mértékben megújuló energiaforrásokra, ezek között szél-, nap- és geotermikus energiára támaszkodik majd - tette hozzá.

Hogy merre lesznek azok a bizonyos Európán kívüli Gigafactory-k egyelőre rejtély. Sőt, egyelőre még azt sem tudni, hol építi meg a Tesla azt az európai gyártósort, ahol a Model 3-as is készül majd. Állítólag Magyarország is versenyben van még érte, de az utolsó információk szerint Szlovákiának nagyobb esélye van rá