Új BMW versenyautó a láthatáron

2016.07.30. 07:40

Az autóversenyzés nem olcsó mulatság, viszont a GT4 versenysorozat alacsony költségű alternatíva. A sorozat lényege, hogy szériaautókból gyárilag átalakított, hasonló tudású versenygépek mérik össze a tudásukat. A BMW ebbe a sorozatba szánja az M4 GT4-et.

Már az előző generációs M3-ból is lehetett kapni GT4-es kivitelt, ezt a hagyományt viszi tovább most a BMW az M4-el. Az újdonság sok szempontból megegyezik az utcai M4-el, ugyanakkor azok a részeken módosítanak, ami a gyorsabb versenypálya-tempóhoz kell. Az elődhöz képest már nem csak a motorháztető, hanem az ajtók is szénszálas műanyagból készülnek. Az ülések, a kipufogórendszer, a fékek és a pedálgép egyenesen a nagytesóból, az M6 GT3-ból érkeztek.

A hajtásláncot és a 3 literes, 435 lóerős biturbó sorhatot érintetlenül hagyták a bajor mérnökök. Ennek praktikus okai voltak: Egyrészt alapesetben is egy erős kombinációról beszélhetünk, másrészt, ha valami elromlik, olcsón és gyorsan lehet cserélni, nem kell megfizetni a különleges alkatrészek –általában horribilis- felárát.

Az újdonságot elsősorban magáncsapatoknak szánják ezért sok országban homologizálható. Az első éles teszteket 2017-re, az első versenyszerepléseket pedig 2018-ra időzítik.